Rinoplasti, burun estetiği olarak da adlandırılan operasyonlardır. Bu operasyonların genel amacı burunda oluşan fiziksel sorunların ve fonksiyonel sorunların giderilmesidir.
Rinoplasti ameliyatları erkeklerde 18, kadınlarda ise 17 yaşından itibaren yapılabilen ameliyatlardır. Burnun nasıl göründüğü kişinin imajı konusunda etkili olur. Rinoplasti için insanlar çoğu zaman doğal görünümü tercih ederler. Bu görünümün elde edilmesi için burun kaldırma, burun törpüleme ve kemerli burun düzeltme gibi işlemler uygulanabilmektedir.
Bu ameliyatlar daha yapılmadan önce, 3 boyutlu olarak burun görülebilmekte, kişinin karar vermesi daha kolaylaştırılmaktadır.
Rinoplasti ameliyat süresi yaklaşık 1 ile 2 saat arasında değişir. Eğer ameliyat sekonder ya da daha komplike ise, süre daha uzun olabilir. Hastaların konforlu olmaları açısından Rinoplasti ameliyatı öncesinde anestezi uygulanması gerekebilir. Nadiren ameliyatlar sedasyon ile de yapılabilir. Ameliyatın yapılması için mutlaka burun yapısının gelişmiş olması gerekir. Özellikle ergenlik döneminde olan gençler burunlarının yapısı nedeni ile psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenebilirler. Böyle bir durumun varlığında çocuğunuzu hekime götürerek ameliyat için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Rinoplasti ameliyatında iyileşme hemen olmaz. Kişilerin normal hayatlarına dönebilmeleri için en az 1 hafta kadar süre geçmesi gerekir. Bu süreden önce sosyal hayata geçmek doğru olmaz. Ameliyat bittikten sonra hastanın burun üzerine alçı ve bantlar yerleştirilir. Alçı ve bantlar ortalama 1 hafta sonra çıkarılır. Operasyon sonrasında hastada şişlik ve morluk görülebilir. Şişlik ve morluklar 10 gün içinde ortadan kalkar. Burun ameliyatından hemen sonra burnun tam şeklini alması mümkün değildir. Burnun son halini alması için bir süre beklemek gerekir. Alçı burundan çıkarıldıktan sonra, estetikli burun görünecektir. Ancak 1 sene geçmeden burnun son halini alması mümkün değildir. Burunda şişlik ve morluk kalmayacağından burun son halini almadan da kişilerin günlük hayatı olumsuz etkilenmez.
Rinoplasti ameliyatları kapalı ve açık olmak üzere iki şekilde uygulanır. Hangi yöntemin uygulanacağına ise doktorunuz tarafından, burunda meydana gelen sorunlara göre karar verilir. Ben kendi uygulamamda açık teknik kullanıyorum. Açık teknikle uygulanan ameliyatlarda dışarıdan kesi uygulanır. Yapılan bu kesiler burnun alt kısımlarında kaldığı için çok dikkatli bakılmadığında görülmez.
Rinoplasti geçmişte, teknolojinin henüz gelişmemiş olması nedeniyle oldukça zor bir ameliyattı ve iyileşme süreci de oldukça uzundu. Ancak teknolojik ilerlemeler sonucunda rinoplasti ameliyatları artık doktorlar tarafından oldukça kolay ve başarılı şekilde uygulanabilmektedir. Ameliyatın zorluk derecesi, burunda bulunan sorunlara göre değişir.
Hastanın burnunda meydana gelen şekil bozuklukları ve burun eti büyümesi gibi sorunlar, özelikle uyku sırasında nefes alma problemleri doğurabilir. Bu sorun, hastaların yaşam kalitesini oldukça kötü etkiler. Rinoplasti ameliyatı sırasında hastaların burun eti büyümesi, burun kanatlarının yapısının düzeltilmesi, burun ucu kaldırma işlemleri yapılarak, aynı zamanda nefes alma problemleri de giderilmiş olur.
Rinoplasti ameliyatı geçmiş dönmelerde ağrılı bir ameliyattı. Özellikle hastaların burunlarına konulan alçılar ve tamponlar, hastaları önemli ölçüde kötü etkiliyordu. Ancak günümüzde uygulanan teknikler ve hastaların burunlarına konulan nefes alan tamponlar sayesinde ameliyat sonrası süreç oldukça rahat ve konforlu geçmektedir. Rinoplasti sonrasında hastalarda ilk birkaç gün hafif ağrılar görülebilir ancak bu ağrılar, ağrı kesiciler ile kontrol altına alınır.
Evet bu da oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Geçireceğiniz operasyonda hem nefes almanızı sıkıntıya sokan sorunlar hem de görsel açıdan memnuniyetsizlikleriniz giderilebilir. Burnunuzun görüntüsü yüzünüze uygun bir forma kavuşturulabilir.
Çoğu cerrahi operasyonda, sigara içmek iyileşmeyi etkiler. Özellikle burun estetik ameliyatlarında sonucu gösteren ana yapı burun cildi olduğundan dolayı ameliyat sonrasındaki yoğun sigara kullanımı iyileşmeyi ve ameliyat sonucunu olumsuz yönde etkileyecektir.
Evet. Burun estetiği operasyonları genel anestezi ile yapılır. Genellikle ameliyat 2-3 saat sürer.
Evet. Operasyondan çıktığınızda yaklaşık bir saat gözetimimizde kaldıktan sonra yanınızda refakatçinizle birlikte evinize gidebilirsiniz. Ancak bizler ilk gün hastanede kalmanızı ve bu süreçte size yardımcı olabilecek bir yakınınızı yanınızda getirmenizi tavsiye ederiz.
Hayır. Genel anestezi almış olacağınızdan, ilaç vücudunuzdan tamamen atılana kadar en az 24 saat araç kullanmanızı tavsiye etmeyiz.
Burnunuzun dışına takılacak hafif metal atel, operasyondan yaklaşık bir hafta sonra çıkarılacaktır.
Evet. İlk ay şişlik büyük ölçüde inse de, ilk sene boyunca yavaşça devam eden bir iyileşme süreci vardır. Bu, burnun değiştirilemez doğasıdır. Değişikliklerin %80’i ilk üç ayda belli olur, altıncı ayda bu oran %90’a çıkar ancak %100’e ulaşması bir seneyi bulur. Operasyon sonrası hastalarımızı görme aralıklarımız da buna göre düzenlenmiştir.
Görüşme, ameliyat kadar önemlidir. Hastanın burnu, beklentisi değerlendirilir, neler yapılabileceği anlatılır.
Beğendiğiniz burun fotoğrafının faydası olur. Sizin ne beklediğiniz hakkında bize bilgi verir. Gösterdiğiniz fotoğrafın aynısının yapılmasını beklemeyin. Çünkü her şeyi yapmak mümkün değildir, yüzünüzün şeklide uygun olması gerekir.
Erkeklerde 17, kadınlarda 16 yaşının dolmuş olması gerekiyor.
Burun ucu estetiği ya da diğer adıyla tipplasti; geniş, asimetrik, burun ucunun düşük olduğu ya da çok kalkık olduğu hallerde uygulanmaktadır. Burun ucu estetiğinden başka işlem uygulanmayacaksa bu operasyon tercih edilir.